П`ятниця, 26.04.2024, 12:35
Головна | RSS

Форма входа

Пошук

Календар

«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Службова пошта

Логін:
Пароль:

(що це)

Партнери

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостів: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Травень » 29
Відповідно до статті 25 Цивільного кодексу України здатність мати цивільні права та обов’язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи.

Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження.

Статтею 26 зазначеного Кодексу визначено, що усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов’язки.

Відповідно до пунктів б) та г) статті 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0, 25 гектара, в селищах - не більше 0, 15 гектара, в містах - не більше 0, 10 гектара.

Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянам визначений статтею 118 зазначеного Кодексу.

Видача державних актів н ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 4257 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

Управління правового забезпечення роз’яснює:

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 листопада 2008 року № 1019 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2002 року № 449» внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня.2002 року № 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» та затверджено нову форму бланка державного акта на право власності на земельну ділянку.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів Україн від 2 квітня 2002 року «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» передбачено, що раніше видані державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю, державні акти на право власності на земельну ділянку та державні акти на право постійного к ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 2754 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

Управління правового забезпечення роз’яснює:

Статтею 2 Закону України «Про плату за землю» передбачено, що використання землі в Україні є платним. Плата за землю здійснюється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель.

Відповідно до частини четвертої статті 120 Земельного кодексу України при переході права власності на будівлю та споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі і споруди.

Згідно із статтею 14 Закону України «Про плату за землю» за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних осіб або громадян, земельний податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 2260 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

Управління правового забезпечення роз’яснює:

Статтею 119 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які посвідчують право на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Розмір земельної ділянки встановлюється у межах норм, визначених цим Кодексом.

Передача земельної ділянки у власність або у користування громадян на підставі набувальної давності здійснюється у порядку, встановленому цим Кодексом.

Для реалізації права власності відповідно до частин першої та другої статті 118 Земельного кодексу України громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває в його користуванні, подає заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації а ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 3474 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

„На приватній земельній ділянці, переданій мені для обслуговування житлового будинку і господарських споруд, я хочу переобладнати господарську споруду під торговий кіоск. Як це зробити?" — цікавиться Галина О. з Києва.

— Відповідно до статті 20 Земельного кодексу України постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.02 №502 затверджено Порядок зміни цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб.

Зміна цільового призначення земельної ділянки провадиться за поданням заяви (клопотання) її власника до сільської, селищної, міської ради, якщо земельна ділянка розташована в межах населеного пункту, або районної держадміністрації, якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту.

Якщо зміні цільового призначення підлягає частина земельної ділянки, то відповідно до вимог згаданої Постанови зазначене здійснюється шляхом складання проекту відведення цієї земельної ділянки.

Відп ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 2798 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

„Як здійснюється набуття права на землю громадянами та юридичними особами земельних ділянок придомової території житлового будинку?”—запитують Євген Ч. та Олена М. із Черкас.

--Відповідно до частини першої статті 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності і права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

До розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів – відповідні органи виконавчої влади (пункт 12 Розділ Х Перехідні положення Земельного кодексу України).

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами земельних ділянок придомово ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 2909 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

Роз’яснення Управління правового забезпечення Держкомзему на запитання, поставлені Бориспільською районною державною адміністрацією щодо застосування положень чинного Земельного кодексу України

1. У якій формі слід видавати дозвіл на погодження місця розташування земельної ділянки: у формі листа чи лише у формі розпорядження?

Пункт 11 статті 151 Земельного кодексу України вказує, що строк дії дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки становить 1 рік і може бути одноразово продовжений на той самий строк. Чи потрібно у даному випадку видавати розпорядження про продовження строку дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки?

- Повноваження місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин визначені у статті 17 Земельного кодексу України.

Статтею 151 Земельного кодексу України не передбачено дозволу на погодження місця розташування земельної ділянки.

Проект відведення земельної ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 3510 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

   Законом України "Про внесення змін до Лісового кодексу України" від 08.02.06 № 3404-IV внесено зміни, зокрема, в частину девяту статті 149 Земельного кодексу України.
Відповідно до зазначених змін Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, ріллю, багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси площею понад 1 гектар для нелісогосподарських потреб, а також земельні ділянки природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного призначення, крім випадків, визначених частиною пятою - восьмою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 150 цьго Кодексу.
На думку Комітету, площа земельних ділянок понад 1 гектар стосується лісів, які вилучаються для нелісогосподарських потреб.
Решта угідь та земель державної власності, які перебувають в постійному користуванні, зазначених в частині девятій статті 149 Земельного кодексу України, вилучаються Кабінетом Міністрів України незалежно ві ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 1247 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009

Відповідно до статті 118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву до відповідної державної адміністрації або ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. Відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає заяву, і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на розробку проекту її відведення. Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) ... Читати далі »
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 14618 | Додав: melive | Дата: 29.05.2009