П`ятниця, 19.04.2024, 22:15
Головна | RSS

Форма входа

Пошук

Календар

«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Службова пошта

Логін:
Пароль:

(що це)

Партнери

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостів: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Травень » 29 » Роз'яснення Управління правового забезпечення Держкомзему на запитання щодо застосування положень чинного Земельного кодексу України
09:59
Роз'яснення Управління правового забезпечення Держкомзему на запитання щодо застосування положень чинного Земельного кодексу України
Роз’яснення Управління правового забезпечення Держкомзему на запитання, поставлені Бориспільською районною державною адміністрацією щодо застосування положень чинного Земельного кодексу України

1. У якій формі слід видавати дозвіл на погодження місця розташування земельної ділянки: у формі листа чи лише у формі розпорядження?

Пункт 11 статті 151 Земельного кодексу України вказує, що строк дії дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки становить 1 рік і може бути одноразово продовжений на той самий строк. Чи потрібно у даному випадку видавати розпорядження про продовження строку дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки?

- Повноваження місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин визначені у статті 17 Земельного кодексу України.

Статтею 151 Земельного кодексу України не передбачено дозволу на погодження місця розташування земельної ділянки.

Проект відведення земельної ділянки розробляється на підставі: рішення сільської, селищної, міської ради, районної, Київської або Севастопольської міської держадміністрації, до повноважень яких належить надання у користування або передача у власність земельних ділянок; укладених договорів між землевласниками і землекористувачами та розробником проекту відведення земельної ділянки; судового рішення (пункт 3 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 № 677).

Відповідно до частини першої статті 6 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” на виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, власних і делегованих повноважень голова місцевої державної адміністрації в межах своїх повноважень видає розпорядження, а керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів - накази.

З урахуванням зазначеного, на думку Держкомзему, дозвіл або рішення про продовження дії дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки місцевої державної адміністрації має бути у формі розпорядження.

2. Якщо дозвіл на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на умовах оренди, на яких не розташовані об’єкти нерухомого майна, котрі перебувають у власності юридичних чи фізичних осіб, було видано до 2008 року, то чи можна затверджувати проекти виготовлені на основі такого дозволу і укладати договори оренди?

- Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву” внесено зміни до пункту 1 розділу Х “Перехідні положення” Земельного кодексу України, якими передбачено, що у разі прийняття відповідними органами рішення про погодження місця розташування об'єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки до 1 січня 2008 року передача в оренду таких земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів (аукціонів).

Згідно з пунктом 3 розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву” прийняті і не виконані до набуття чинності цим Законом рішення відповідних органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування про погодження місця розташування об'єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки зберігають чинність протягом двох років з дня набуття чинності цим Законом.

3. Пункт 7 статті 151 Земельного кодексу України зазначає, що до того, як надати дозвіл на відведення земельної ділянки, райдержадміністрація в тижневий строк повинна надіслати заяву на розгляд відповідних органів виконавчої влади, і вони в свою чергу протягом трьох тижнів надають свої висновки про можливість відведення земельної ділянки. В цьому випадку виникає питання: “Якщо буде прийнято рішення про надання дозволу на відведення земельної ділянки, чи потрібно до дозволу надавати висновки зазначених органів виконавчої влади, або вони залишаються в райдержадміністрації як підстава для надання дозволу”?

- Враховуючи положення частини десятої статті 151 Земельного кодексу України, відповідний орган державної влади або орган місцевого самоврядування, згідно зі своїми повноваженнями, у двотижневий строк розглядає матеріали вибору земельної ділянки і приймає рішення про затвердження зазначених матеріалів та надає дозвіл і вимоги на розроблення проекту відведення земельної ділянки або мотивоване рішення про відмову.

Для складання обґрунтованого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, дозвіл на розробку якого надано згідно зі статтею 151 Земельного кодексу України, на думку Держкомзему, до проекту землеустрою слід включати документи, перераховані у частинах п’ятій, сьомій та десятій зазначеної статті, або якщо окремі документи та матеріали за своїм статусом не можуть бути отримані в оригіналі, вони додаються у посвідчених, у встановленому порядку, копіях (враховуючи підпункт 3.3.1 пункту 3.3 Методики проведення державної експертизи землевпорядної документації, затвердженої наказом Держкомзему України від 03.12.2004 № 391 та зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 21.12.2004 за № 1618/10217).

4. Чи можливо затверджувати матеріали погодження місця розташування земельної ділянки та надавати дозвіл на розроблення проекту відведення земельної ділянки (відповідно до пункту 10 статті 151 Земельного кодексу України) одним розпорядженням чи це повинні бути два окремих розпорядження?

- На думку Держкомзему, доцільно здійснювати затвердження матеріалів вибору земельної ділянки і надання дозволу та вимог на розробку проекту відведення земельної ділянки, відповідно до частини десятої статті 151 Земельного кодексу України, в одному рішенні або розпорядженні.

5. Райдержадміністрація є розпорядником бюджетних коштів і платежі взагалі не приймає. З цього виникає питання: на чий рахунок повинні надходити авансові внески при укладенні договору про оплату авансового внеску при продажі земельної ділянки?

- Громадяни та юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, подають заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради чи державного органу приватизації. У заяві (клопотанні) зазначаються місце розташування земельної ділянки, її цільове призначення, розміри та площа, а також згода на укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки
Ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться організаціями, які мають відповідну ліцензію на виконання цього виду робіт, на замовлення органів державної влади або органів місцевого самоврядування. Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 відсотків вартості земельної ділянки, визначеної за нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки.

Сума авансового внеску зараховується до ціни продажу земельної ділянки. У разі відмови покупця від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки сума авансового внеску не повертається (частини друга та восьма статті 128 Земельного кодексу України).

На думку Держкомзему, рахунок на який перераховуються кошти від продажу земельної ділянки, слід передбачити у договорі про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки та у договорі купівлі-продажу земельної ділянки.

Для вирішення цього питання рекомендуємо звернутися до Міністерства фінансів України.
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 3508 | Додав: melive | Рейтинг: 0.0/0