Четвер, 25.04.2024, 23:35
Головна | RSS

Форма входа

Пошук

Календар

«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Службова пошта

Логін:
Пароль:

(що це)

Партнери

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостів: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Травень » 29 » Як здійснюється набуття права на землю громадянами та юридичними особами земельних ділянок придомової території житлового будинку?
10:01
Як здійснюється набуття права на землю громадянами та юридичними особами земельних ділянок придомової території житлового будинку?
„Як здійснюється набуття права на землю громадянами та юридичними особами земельних ділянок придомової території житлового будинку?”—запитують Євген Ч. та Олена М. із Черкас.

--Відповідно до частини першої статті 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності і права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

До розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів – відповідні органи виконавчої влади (пункт 12 Розділ Х Перехідні положення Земельного кодексу України).

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами земельних ділянок придомової території житлового будинку здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування згідно з нормами статті 42 Земельного кодексу України.

Відповідно до частин другої та третьої вищезгаданої статті Земельного кодексу України у разі приватизації громадянами жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватися у користування об’єднанню власників.

Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються співвласниками.

Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі проектів розподілу території кварталу, мікрорайону та відповідної землевпорядної документації.

Відповідно до вимог статті 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником чи користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Право оренди виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

З огляду на викладене, земельна ділянка придомової території житлового багатоквартирного будинку передається безкоштовно у власність або у користування на підставі рішення місцевої ради об’єднанню співвласників квартир.


Начальник відділу по роботі із зверненнями юридичних та фізичних осіб А.А. Міна


Державний комітет України із земельних ресурсів
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 2909 | Додав: melive | Рейтинг: 0.0/0