П`ятниця, 29.03.2024, 04:08
Головна | RSS

Форма входа

Пошук

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Службова пошта

Логін:
Пароль:

(що це)

Партнери

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостів: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Лютий » 4 » Про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці
12:28
Про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці

 Яким чином присвоїти кадастровий номер земельній ділянці, на яку оформлено державний акт на право власності на земельну ділянку старого зразка?

А.Савченко, м. Київ

Кадастровий номер земельної ділянки – це унікальний на території України код, який присвоюється кожній земельній ділянці з метою її ідентифікації і залишається незмінним протягом усього часу існування земельної ділянки як єдиного цілого.

Кадастрові номери присвоюються земельним ділянкам усіх форм власності. При переході прав на земельну ділянку від одного власника до іншого кадастровий номер земельної ділянки залишається без змін.

Система кадастрової нумерації земельних ділянок є єдиною на всій території України.

Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці на стадії кадастрових зйомок територіальними органами Держкомзему. При цьому використовується індексний кадастровий план об’єкта адміністративно-територіального устрою.

Наявність кадастрового номера є підставою для формування Поземельної книги на земельну ділянку та здійснення державної реєстрації земельної ділянки.

Кадастровий номер гарантує захист державою конституційних прав громадян та юридичних осіб на землю.

Відповідно до статті 132 Земельного кодексу України (далі – Кодекс) угоди про перехід права власності на земельні ділянки повинні містити кадастровий номер земельної ділянки.

Згідно з частиною 6 статті 120 Кодексу істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці об'єкти.

Виготовлення державних актів на право власності та на право постійного користування земельною ділянкою здійснюється на підставі розробленої технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (статті 25,56 Закону України ”Про землеустрій”), яка містить результати кадастрових зйомок.

Законодавство не передбачає обов'язковості для громадян заміни державного акта на право власності на земельну ділянку старого зразка на державний акт нового зразка. Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 № 449 (із змінами) раніше видані державні акти на право власності на земельну ділянку залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення громадян.

Для вирішення питання щодо присвоєння кадастрового номера земельній ділянці необхідно звернутися до територіального органу земельних ресурсів із заявою щодо присвоєння земельній ділянці кадастрового номера.

Присвоєння кадастрових номерів на вже приватизовані земельні ділянки при існуючому державному акті старого зразка повинно відбуватися на підставі технічної документації із землеустрою по відновленню меж земельної ділянки, виконання робіт з визначення геодезичних координат поворотних точок існуючих меж земельної ділянки з прив'язкою до державної геодезичної мережі, а також внесенням відомостей про земельну ділянку до бази даних автоматизованої системи державного земельного кадастру.

Технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також документація щодо відновлення меж земельної ділянки розробляється землевпорядними організаціями, які мають ліцензії на проведення землевпорядних робіт. Такі організації є суб'єктами підприємницької діяльності і при безкоштовному виготовленні технічної документації необхідно передбачити компенсацію з бюджету, що не передбачено у державному бюджеті.

Для належного складання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та внесення відомостей про неї до автоматизованої системи державного земельного кадастру необхідно виконати низку процедур з ведення державного реєстру земель відповідно до вимог Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему від 02.07.2003 № 174 та зареєстрованого в Мін’юсті 25.07.2003 за № 641/7962, а саме: перевірку та обробку інформації на магнітному носії (обмінного файлу), внесення відомостей до бази даних автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру та внесення записів до Поземельної книги.

Загальна вартість послуг зі складання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), внесення відомостей до бази даних автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру, перевірки та обробки інформації на магнітних носіях та внесення записів до Поземельної книги, що надаються структурними підрозділами державного підприємства ”Центр державного земельного кадастру”, визначається відповідно до Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених спільним наказом Держкомзему, Мінфіну та Мінекономіки від 15.06.2001 № 97/298/124, зареєстрованих в Мін’юсті 10.07.2001 за № 579/5770 (із змінами).

У разі наявності архівних примірників технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, або проекту відведення земельної ділянки в територіальних органах Держкомзему для присвоєння кадастрового номера територіальним підрозділом Держкомзему здійснюються роботи по формуванню обмінного файлу для внесення даних про земельну ділянку до автоматизованої системи державного земельного кадастру.

Після отримання кадастрового номера земельної ділянки громадянин безоплатно отримує довідку про його присвоєння.

Юридична служба Держкомзему



ІРЦ "Реформування земельних відносин в Україні"
Категорія: Питання-відповіді | Переглядів: 13462 | Додав: defaultNick | Рейтинг: 5.0/4